joi, 21 iulie 2011

Un imperiu imens: Iranul (Persia)

Un imperiu imens cu o istorie imensă. Astăzi este al 18-lea stat al lumii ca mărime .Capitala sa este Teheran.
Alte orașe importante:Ișfahan,Tabriz,Shiraz.



Pe teritoriul țării există vestigii datând din preistorie.In antichitate splendoarea Imperiului persan se datorează regelui Darius.El a construit drumuri (Drumul regal de la Susa la Sardes),palate și monumente în cele două capitale:Susa și Persepolis. A luptat împotriva grecilor(războaiele medice pe care le-au continuat și succesorii săi).Permanentele înfrângeri suferite de perși au culminat cu invazia lui Alexandru cel Mare (336 î.e.n.)

                                  Persepolis


Apadana(sala de audiențe a lui Darius)-Persepolis


După încă patru secole de invazii și înfrângeri teritoriul este cucerit de arabi în secolul al VII-lea.În timpul declinului dominației arabe vaste terirorii s-au despris din imperiu si s-au constituit în regate independente.A mai suportat dominația otomană și mongolă.
În secolul al XVI-lea Persia devine independentă în timpul dinastiei Savafide. Domnia savafidă a consolidat definitiv diferența dintre persani și restul musulmanilor.(ca religie este adoptat Șiismul).
Limba oficială este persana (farsi).
Cultura iraniană este un amestec de cultură preislamică și islamică cu diferite influențe (grecești, romane și chinezești) în funcție de epoci și de stăpânitori.

                                      Isfahan


                               Universitatea din Tabriz

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu