marți, 3 martie 2015

Sultanele Imperiului Otoman (II)

Mahidevran și Hürrem Sultan


Serialul turcesc Suleyman Magnificul, criticat și desființat de unii și alții dar admirat de publicul larg, ne-a prezentat aspecte din istoria Imperiului Otoman în epoca sa de apogeu. Faptele și personajele au fost descrise conform datelor istorice și dacă unele amănunte au fost omise, acest lucru s-a datorat desigur decizei scenariștilor.

La începutul domniei lui Soliman I, haremul era dominat de mama sa. Ea a fost vâlidé-sultân până la moartea ei, în 1533.

Mahidevran ( 1498?-1581 )
       
În această perioadă, kadin-a favorită a sultanului era Mahidevran, numită „Gülbehar” (Trandafir de primăvară ), care îi dăruise lui Soliman un fiu, pe Mustafa, (n. în 1515)  chiar înainte ca acesta să urce pe tron. Ea nu avea ambiţii personale ieşite din comun. Origina ei este nesigură: albaneză sau circaziană.
A fost cea de-a treia soție a sultanului otoman Suleyman I. A ajuns în haremul Sultanului Suleyman pe când avea 11 ani. Era cu 4 ani mai mică decît Suleyman și cu 8 ani mai mare decît rivala ei – cadâna Hürrem.
 
Mahidevran nu a ajuns în harem ca sclavă. Frații săi au adus-o în dar sultanului în semn de respect și în speranța că îi vor cîștiga încrederea sultanului otoman.  Unele izvoare afirmă că mama sultanului Suleyman, Valide, avea origini cercheze pe linia mamei și și-a dorit în haremul fiului său o cadână cercheză frumoasă.
 A avut trei copii : Mustafa, Raziye(fiică) și Ahmed.
După asasinarea  fiului său din ordinul lui Suleyman, s-a retras la Bursa unde a trăit în sărăcie. A murit la 3 februarie 1581și a fost îngropată în moscheea Muradiye lângă fiul său. A trăit 83 de ani.
In serial a fost interpretată de actrița Nur Fettahoglu.


Roxelana-HürremHürrem- portret de Tizian (1550)

    

Tradiția ucraineană îi dă ca nume de naștere Alexandra Lisovska, născută la Rohatyn.
Poetul Samuel Twarowski care a făcut parte dintr-o ambasadă în imperul otoman la  sfâșit de secol XVI și început de secol XVII spune că a aflat la curtea din Istanbul că Hürrem ar fi fost fiica unui preot ortodox, probabil ucrainean. ea ar fi fost răpită de tătari în timpul unei năvăliri și adusă ca roabă probabil mai întâi la Kaffa în Crimeea și apoi la Istanbul. Intrarea ei în haremul lui  Suleyman se situează în jurul urcării acestuia pe tron în septembrie 1520. A avut porecla de Roxelana sau Roxolana, după numele regiunii de origine.
Atrage atenția sultanului iar în 1521 îi dăruiește un fiu, Mehmet. Atunci devine favorita sultanului - Hasseki sultana. După convertirea la Islam se va numi Hürrem(cea veselă, cea care râde).
Sultanul va uita de celelalte concubine pentru a avea cu noua favorită o relație exclusivă.
In 1534 va fi eliberată din sclavie și apoi va devni soția legitimă a sultanului, ceea ce este un fapt nemaintâlnit, o ruptură cu tradiția otomană.
Rivalitatea dintre ea și Mahidevran, intrigile care au dus la eliminarea, în 1536, a vizirului Pargali Ibrahim Pacha, prietenul credincios la sultanului și al prințului Mustafa (care va fi asasinat) formează firul narativ al serialului cunoscut.
A avut cinci fii și o fiică:
Mehmet(1521- 1543)-mort de variolă; urmează Mihrimah-sultana(1522-1574), căsătorită cu marele vizir Rüstem Pacha, apoi Abdullah (1523-1526), Selim, succesorul la tron( 1524-1574); acesta a fost alesul ei pentru a urma la tron în speranța că nu-și va asasina frații, având o fire blândă. Pentru că a murit înaintea lui Suleyman, nu își va vedea planurile realizate; ultimii prinți sunt Baiazid (1525-1561), inteligent și crud, care va fi executat tot din ordinul tatălui său) și Cihanghir (1531-1578), cocoșat, atins de epilepsie dar având o minte strălucită.
 Hürrem a murit la 18 aprilie 1558 . După unele surse cauza morții a fost o pneuminie căpătată în iarna anului 1558 când a plecat la Edirne, răceală care a recidivat în martie într-o formă mult mai gravă pe câd se reîntorcea la Istanbul.
A fost înmormântată în mausoleul de lângă moscheea Suleymaniye, decorat cu ceramică de Iznik, care descrie grădinile paradisului, un omagiu adus de sultan firii sale pline de voioșie.
In serial a fost interpretată de două actrițe:  
Meryem Sarah Uzerli                             Vahide Percin Gordum 
    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu