miercuri, 13 iulie 2011

Fascinantul Orient

Orașul Damasc (Siria)Orașul Damasc este capitala Siriei.În arabă se numește Dimashq ach-Cham sau pe scurt Dimashq.Are o vechime de câteva milenii si este unul dintre orașele continuu locuite.A apărut în timpul civilizațiilor mesopotamice.
De-a lungul timpului a fost cucerit de arabi,romani,bizantini,turci.
Mulți cuceritori mari din istorie au trecut pe aici :regele asirian Tiglatpileser,regele babilonian Nabucodonosor,regele persan Cirus al II-lea , apoi Alexandru cel Mare.


După moartea lui Alexandru si divizarea imperiului său orașul s-a aflat sub conducerea dinastiei elenistice a Seleucizilor.Apoi a făcut parte ,timp de 700 de ani ,din imperiul roman.
În 636 a fost cucerit de arabi după un asediu de șase luni și a devenit ,în timpul domniei dinastiei Omeyazilor ,capitala unui mare califat ce se îndindea între Altantic și Asia Centrală până la râul Ind.
In timpul dinastiei abasside capitala a fost strămutată la Bagdad.A urmat apoi o lungă dominație otomană.A fost eliberat la 1 octombrie 1918 și a traversat o perioadă politică agitată .A devenit capitala Siriei la 16 septembrie 1941.
A fost desemnat capitală a culturii arabe pentru 2008.


                                    Moscheea Omeyazilor

                                
                                   Fațada Moscheii Omeyazilor

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu