duminică, 10 iulie 2011

Orașul Șererezadei


BAGDAD

Cele mai vechi minaret Suq al-Ghazel. Aparține moscheei Califa construită intre anii 901-907 e.n.


Orașul Bagdad ,acum pe ambele maluri ale râului Tigru .
In anul 758 califul Al-Mansur reunește ingineri , topometri și artiști pentru a trasa planurile viitoarei sale capitale,”Orașul Păcii ”, căruia, în 762, îi va pune piatra de temelie.


În anul 830,califul al-Ma`mun inițiază la Bagdad una dintre cele mai importante insituții din istoria civilizației,celebra ” Casă a înțelepciunii ”care era bibliotecă,instituție de învățământ și oficiu de traduceri.Se traduc cele mai  mari opere ale antichității : lucrări de medicină ,drept ,matematică ,fizică ,geografie.
Suveranii abassizi Harun-al Rashid și succesorul său au încurajat aceste traduceri. Din acest ”secol de aur”științele ajung în Europa de la Bagdad . Arabii înregistrează progrese remarcabile în administrarea medicamentelor.Ei inființează primele farmacii,primele școli de farmacie și alcătuiesc prima farmacopee.


Bagdadul este scena celor ”O mie una de nopți ”,o culegere de povești de origini diferite dar care au avut un impact mare în Occident in secolul al XIX-lea când erau la modă expedițiile geografice și descoperirea culturilor exotice .
 
 



Iar în zilele noastre...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu