vineri, 29 iulie 2011

Poezia persană (I)

Firdousi -poetul național al Iranului

Shah Nameh
   Firdousi, poet persan din secolul al X-lea( a trăit aproximativ între anii 940-1020) este supranumit ”Recreatorul limbii persane”. El a scris cea mai mare epopee în limba persană intitulată ”Shah Nameh” (Cartea regilor).A început să o scrie de la vâsta de 25 de ani iar aceată muncă uriașă a durat 40 de ani . La 65 de ani se duce în orașul Ghazna și găsește un protector în persoana sultanului Mahmud.
   Acesta i-ar fi promis poetului câte o monedă de aur pentru fiecare vers.Dar cum opera finală avea 60.000 de versuri,sultanul nu a acceptat să-i plătească decât în monede de argint. Supărat, poetul scrie o satiră violentă la adresa sultanului și se exilează. Reputația sa i-a adus protecția califului abassid al Bagdadului.
   Mult mai târziu poetul revine în orașul său natal. Regretându-și ingratitudinea, Mahmud a ordonat să i se plătească poetului așa cum promisese. Dar când convoiul sultanului a ajuns la Tus  s-a întâlnit cu cortegiul funerar al poetului care se stinsese în cea mai cruntă sărăcie.

Mirek Firdousi la Ghazna.

Mormântul poetului la Tus.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu