duminică, 9 octombrie 2011

Oamenii nisipurilor ( II )

Beduinii

   Beduinii sunt nomazi de cultură arabă trăind în regiunile deșertice din Orientul Mijlociu (Arabia Saudită,Siria,Iordania,Iraq și Israel).Sunt originari din Penisula Arabică.În secolul al VII-lea,odată cu cucerirea arabă s-au răspândit în Nordul Africii (Algeria,Egipt,Libia,Mali,Tunis).
   Guvernele țărilor respective încearcă să sedentarizeze aceste triburi nomade care se ocupă în special cu creșterea animalelor(cai,cămile,oi,capre).
   Beduinii de azi sunt organizați în triburi,vorbesc dialectul badawi și se consideră urmașii arabilor.



   Între beduini și caii lor există o relație aproape mistică.Caii au fost considerați un dar timis de Allah;de aceea ei sunt tratați exemplar și respectați ca niște ființe umane.
   Beduinii din peninsula Arabică,în timpul lui Mahomed constituiau un grup social de trei mii de membri,legați prin legături de sânge.
Indrăgeau poezia și elocința iar ospitalitatea era o virtute. Aveau șimțul onoarei și apreciau vitejia în luptă.


   O masă în compania beduinilor înseamnă o pâine tradițională coaptă pe foc,carne și orez picant și bineînțeles o cafea tare ,povești vechi,muzică ,poezie,dansul femeilor. O nuntă nu trebuie ratată.Este un adevărat spectacol care se face în nopți cu lună plină și ține mai multe zile.


Notă:Un beduin cunoscut:Abdallah ben Abdelaziz Al Saud,regele Arabiei Saudite.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu