joi, 13 octombrie 2011

Grădinile persane



   Parcurile imperiale antice au servit drept model pentru grădinile persane. Despre primele începuturi există foarte puține date din scrierile istorice,mai mult legende și scrieri din literatura greacă antică și foarte puține desene.
   La Persepolis,oraș regal,la Sardes și în împrejurimi,grădinile lui Cyrus, Xerxes,Darius,Artaxerxes erau cele mai vestite fără a fi totuși considerate printre cele 7 minuni ale lumii antice precum Grădinile Babilonului.
   După scrierile lui Xenophon(sec.al IV-lea î.H.)”paradisul”lui Cyrus avea o formă geometrică ,cuprinzând în interior pomi, diferiți arbori forestieri și ornamentali.
   Darius I a construit la Persepolis o grădină de ceremonii,iar la Susa una din grădinile administrative.Persanii aveau trei  tipuri de grădini:grădina palatului,grădina mormântului si grădini de relaxare..
   Regularitatea geometrică era o caracteristică a grădinilor persane,spațiul fiind divizat în parcele prin canale de irigație.Grădinile persane au evoluat și datorită influenței chino-mongole,apoi au influențat la rândul lor grădinile din Orientul Mijlociu.

Covoarele persane sunt o imagine a grădinilor persane.



Grădina persană din Ișfahan(patrimoniu UNESCO)














Piața Nagash(grădină  administrativă  publică) Isfahan

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu