joi, 1 ianuarie 2015

Palatul Topkapî- Flota otomană

Viața militară (III)

Flota imperială

Otomanii au ajuns la Marea Mediterană la sfârșitul sec al XI-lea. Pe atunci otomanii, un popor nomad, de  stepă, în slujba sultanatului selgiucid, nu cunoșteau nimic despre ambarcațiuni. Au trebuit să învețe. Stau mărturie numeroasele cuvinte împrumutate din greacă, spaniolă și italiană.
Prima flotă navală otomană din Anatolia număra 33 de bărci cu pânze și 17 bărci cu vâsle, formată în portul Smyrna, în 1081 de către Chaka Bey. Au învățat foarte repede deorece în sec.al XII-le dispuneau deja de o flotă cu care puteau sfida Imperiul Bizantin. În secolele XIII și XIV controlau toată coasta Anatoliei și pregăteau flota pentru a cuceri insula Creta în 1341.
În sec. al XV-lea expansionismul otoman ajunsese la litoralul italian și  cel balcanic.
In sec. al XVI-lea marina otomană se afla la apogeul său.

Galera amiralului Barbarossa -machetă- Muzeul Naval, Istanbul


Având de consolidat cuceririle sale pe teren, Suleyman I a fost întâmpinat cu vestea că cetatea de Koroni în Morea a fost pierdută, fiind cucerită de către amiralul lui Carol Quintul, Andrea Doria.
Recunoscând necesitatea de a-și reafirma supremația marină din Marea Mediterană, Suleyman a numit comandant naval pe Khair ad-Din, cunoscut europenilor ca Barbarossa. 
Odată numit amiral-șef, Barbarossa a fost însărcinat cu reconstruirea flotei otomane, într-o asemenea măsură în care marina otomană a egalat numărul celorlalte țări mediteraneene luate împreună.

Flota otomană în Oceanul Indian- sec.al XVI-lea


Victoria lui Carol Quintul din 1535 împotriva otomanilor la Tunis și victoria din anul următor în războiul împotriva Veneției  l-au condus pe Suleyman I să accepte propunerile lui Francisc I al Franței pentru a forma o alianță împotriva lui Carol Quintul.
Victoriile succesive asupra flotelor creștine ale Spaniei și Romei a suflat vânt în pupa flotei otomane care a ajuns să facă incursiuni în apele spaniole și africane.
În 1538 flota spaniolă a fost învinsă de Barbarossa în bătălia de la Preveza, asigurând supremația turcilor în partea de est a Mediteranei timp de 33 de ani.

 Barbarossa (în turcă: Hızır Hayreddin Pașa, 1478-1546),


Bătălia de la Preveza,
(Tablou pictat în 1866 de Ohannes Umed Behzad)


La mai puțin de 10 ani de la moartea lui Suleyman Magnificul, bătălia de la Lepanto (1571) marchează începutul declinului  puterii otomane ...

 Bătălia de la Lepanto
 Autor necunoscut- National Maritime Museum


Bătălia de la Lepanto
Pieter Brünniche - Kopenhagen, Dänemark
Anul ?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu