sâmbătă, 20 decembrie 2014

Palatul Topkapî ( IV )-Audiențele

Viața la curtea imperială
 Audiențele

Curtea a III-a ((III Avlu).

  Sala Audiențelor(Arz Odası)


”Sala audiențelor”(Arz Odası),  numită și ”holul audiențelor”sau sau ”camera petițiilor”, este situată chiar în spatele Porții Fericirii, de așa manieră încât să ascundă vederea Curții a III-a(III Avlu).
Acest clădire pătrată este un chioșc otoman înconjurat de 22 de coloane care susțin un acoperiș larg cu burlane înclinate. Datează din sec.al XV-lea și a fost decorată de Suleyman I.
Sultanul stătea așezat pe un tron cu baldachin și îi primea personal pe viziri, pe oficiali și pe ambasadori.
Intr-o povestire din 1533 Cornelius Duplicius de Schepper  relatează:
” Impăratul era așezat pe un tron puțin înălțat capitonat cu postav țesut cu aur, bătut cu numeroase pietre prețioase, iar pe toate laturile se vedeau perne de o valoare inestimabilă. Imbrăcămintea șemineului era din argint masiv aurit, iar pe o latură a încăperii apa curgea dintr-o făntână”

Audieță la Ahmed al III-lea- pictură de Jean-Baptiste Vanmour,1727


Vizirii veneau să prezinte rapoartele lor sultanului. In funcție de performanțe, erau răsplătiți cu cadouri sau promovați în funcții mai importante. În cel mai rău dintre cazuri, erau sugrumați de eunucii surdo-muți.
Camera era un loc unde funcționarii intrau fără să știe dacă mai ieșeau vii.
Ceremoniile cele mai elaborate erau cele de primire ale ambasadorilor care veneau, escortați de oficiali, să sărute poala sultanului.
Sala de audiențe era împodobită cu perne și covoare prețioase. Ea a fost renovată în 1723 de către Ahmed al III-lea, apoi reconstruită după incendiul din 1856. Interiorul actual este foarte diferit de cel original. Se mai păstrează, la intrarea principală, fântâna lui Suleyman Magnificul.

Intrarea principală în sala de audiențe, cu fântâna lui Soliman I


Fântâna lui Soliman I





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu