joi, 5 ianuarie 2012

Orient în Occident:Alhambra:Arta nasaridă (II)

Arta nasaridă (II)
(Arte nazari)





Tipica ”coroană ” ornamentală nasaridă în formă de ciucure(borlon)-decor pe ipsos(yeseria)


Arta musulmană a preluat elemente din arta greacă,romană și paleocreștină.Dar a dezvoltat și o nouă expresie artistică,vizibilă mai ales în decorarea obiectelor și monumentelor civile și religioase.
Toate sunt împodobite cu felurite decoruri,oricare ar fi materialul, dimensiunea sau tehnica folosită.

Elementele de bază sunt în număr de patru : caligrafia, motivele vegetale,motivele geometrice și motivele figurative.Ele formează un ansamblu extrem de bogat caracterizat de conceptul”horror vacui”(teama de spațiul gol”).Era o teamă superstițioasă (într-un spațiu gol se poate ascunde un spirit rău) dar și o teamă estetică (un spațiu gol este urât și dăunează ansamblului).
Geometria este foarte importantă în Islam.Prin ea se exprimă invizibilitatea lui Allah.Forma perfectă este cercul.Se folosește ca tipar care permite crearea altor motive ornamentale.Desenul este simplu,cu repetare simetrică,cu dezvoltare(multiplicare) sau cu subdiviziune.Este mai degrabă o artă mai mult intelectuală decât emoțională,deaorece este inspirată de matematică.Se folosesc linii care se încrucișează formând romburi,pătrate,meandre,desene în zig-zag,stele...


Tiparele decorative se obțin repetând elementele simple ingenios îmbinate sau suprapuse.Odată cu simetria se obține și efectul dinamic și armonios. Detaliul nu iese în evidență din ansamblu,nu există tensiune între motive,doar echilibru.Repetarea infinită a temelor este o metaforă a eternității care umple orice spațiu și o formă de reprezentare a universului.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu