marți, 31 ianuarie 2012

Orient în Occident:Alhambra Artă nasaridă(VII)

Alhambra:Artă nasaridă
(arte nazari)
Tavane (techos)


Tavane (I)
Deși în majoritatea încăperilor care se desfășoară în palatele Alhambra și Generalife predomină tavanul plan,unele încăperi au drept plafon frumoase cupole din lemn,bogat ornamentate.
Plafoanele sunt decorate cu îmbinări de esențe lemnoase colorate (artesonados) sau cu stalactite din ipsos (mocárabes).
Sunt specifice
arhitecturii musulmane; le întâlnim în Alcazarul de la Sevilla,în palatul Aljaferia din Zaragoza.
Cele din reședințele particulare se găsesc în diferite muzee...

Plafon  cu marchetărie(artesonado)din palatul Aljaferia (Zaragoza)

Cupolă cu marchetărie geometrică în Alcazar-ul din Sevilla.
(Artesonado geometrico)


Artesonado-plafonul terasei cu boltă din palatul Partal ,realizat din lemn de santal și plop,cu policromie aurită(începutul sec.XIV).Se află la Muzeul Național din Berlin.Unele laturisunt pictate în roșu,albastru și verde.
Este on octogon înscris într-un pătrat ;apoiacest octogon se dezvoltă într-un poligon cu 16 laturi;decorația este cu inscripții kufice și  alte motive ornamentale stilizate.


Un alt plafon din palatul Partal

La Alhambra rolul conferit culorilor în întreaga incintă,atât pe zidurile exterioare,pe fațade,pe plafoane sau pe pereții interiori,nu corespundea în totalitate intenției decorative ci aveau semnificații simbolice,situate între cosmic și religios.Albul era culoarea palatelor și aceasta se păstrează acum numai la Generalife.
Albul simboliza transmiterea puterii,vizibilitatea și lumina sa erau o reprezentare a divinității. Este culoarea  Islamului,semn de bun augur.În Koran se spune că ”Allah  este Lumina Cerului și a Pământultui iar culorile care  refeflectă Lumina sunt o parte din divinitate.
Există în palatele nasaride o serie de spații unde culoarea are sceste semnificații dar locul în care ea se manifestă cu mai mare intensitate este Salonul Comarilor.

Plafonul înstelat din Salonul Comarilor(sau al Ambasadorilor)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu