marți, 24 iulie 2012

Darurile Orientului-(VII)

Condimentele :
 1.Susanul


Semințele de susan sunt foarte folosite în bucătăria orientală drept condiment sau pentru deserturi.A cunoscut o mare extindere în țările subsahariene pentru că investițiile în culturile de susan sunt foarte mici.Semințele sunt deosebit de bogate în calciu.
Celebra formulă din ”Ali-Baba și cei patruzeci de hoți”(din ”O mie și una nopți”):”Sesam deschide-te” l-a făcut cunoscut tuturor copiilor.
În India semințele de susan sunt considerate un simbol al nemuririi.
A sosit și în Europa de foarte multă vreme și este folosit în patiserie.Il găsim pe covrigi și pe pâinicile de hamburger...


2.Șofranul




Floare de șofran


În bucătăria orientală este folosit pentru condimentarea orezului ,a cărnii de pui și a peștelui.Are o culoare galbenă plăcută și gust dulce.Se obține din stigmatele unor flori care cresc în Orientul Mijlociu.Pentru a se obține acest praf galben stigmatele se prăjesc și se macină.Este unul dintre cele mai scumpe condimente.
Era foarte valoros în Persia antică iar fenicienii făceau prăjituri cu șofran pe care le dăruiau zeiței Astarte.
Fragmente de șofran s-au găsit în piramidele egiptene.
Șofranul este menționat de Homer , Pliniu cel Bătrân , Hippocrates , Chaucer și Shakspeare.
Numele său vine de la cuvântul arab”asfar”(care a dat în spaniolă ”azafran”).
Din alte surse, având în vedere, prezența culturilor de șofran pe platoul iranian ,”safranum”  ar veni din cuvântul persan”zaparanon” care înseamnă ”aur” dar și ”stigmat”.
Spania exportă șofran din secolul al XIV-lea și deține azi 70% din piața mondială.
Ultima duminică din Octombrie , în provincia La Mancha , este sărbătoarea culesului la care participă oameni din toată Spania și turiști.Dintre frumusețile locale este aleasă o Dulcinee iar Don Quijote și Sancho Panza își fac apariția triumfală la sărbătoare.
                                                                              Stigmatele florii de șofran




***


Intre condimentele care au venit din Orient și pe care le-am adoptat se află și scorțișoara, cuișoarele,chimenul, ghimbirul, piperul, menta,
busuiocul,foile de dafin.
Ce gust ar avea mâncărurile noastre fără ele?

2 comentarii:

  1. Frumos blog! Cand timpul va permite, va invit sa-l cititi si pe al meu! O zi frumoasa!

    http://writertime.wordpress.com

    RăspundețiȘtergere