luni, 2 iulie 2012

Darurile Orientului (V): Trandafirul

Trandafirul

Dintre toate florile cunoscute,trandafirul, poate fi considerat o floare a tuturor timpurilor,simbol al frumuseții și pasiunii.Este cunoscut și cultivat încă din vechime,dar istoria sa se pierde în negura timpului.
Căutând să lămurească delicata problemă a originii trandafirului, biologi de prestigiu au ajuns la concluzia că această „floare a florilor“ își are originea în Orientul Apropiat, de unde s-a răspândit în lumea întreagă, având ca strămoș modestul măceș cu 5 petale.
Locuitorii vechiului Imperiu Persan erau renumiți cultivatori de flori.În grădinile nobilimii, numite „paradisuri “ creșteau trandafiri, maci, lalele, narcise, liliac etc. Trandafirul era cea mai apreciată floare și se cultiva intensiv. Persiei i se mai spunea „ țara trandafirilor “ iar, orașul Şuşa era supranumit „ orașul crinilor”.
Unul dintre cele mai cunoscute și apreciate soiuri era „ Trandafirul de Damasc “ (Rosa Damascena). Acesta înflorea o dată pe an toamna și avea o floare cu petale neregulate, puternic parfumată şi, spini foarte ascuțiți. Se presupune că ar fi fost creeat în Asia Minor, după care a fost răspândit în Siria, Asia Centrală și Orientul Apropiat.
Potrivit unor cronicari ai vremii, Rosa Damascena a fost adus în Europa de către cavalerii cruciați în jurul anului 1254.
***
În cultura arabă, trandafirul simbolizează frumusețea masculină. Se spune că trandafirii au răsărit din picăturile de sudoare de pe fruntea profetului Mohammed în drumul său spre rai. Se mai spune că, în trecut, dacă un musulman găsea pe jos o floare sau doar o petală de trandafir, se grăbea s-o așeze într-un loc ferit, pentru a nu fi călcată în picioare, profanând memoria profetului. Cuvântul persan pentru trandafir este „ gul “ care înseamna„ floare”“ și este apropiat de „ghul”care însemna”spirit”.

Sursa :Internet

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu