duminică, 11 decembrie 2011

Orientul în Occident . Alhambra(IX) : Turnuri și palate

EL PARTAL


El Partal este și el un mic palat din complexul palatin Alhambra.Este cel mai important dintre edificiile magnaților care locuiau în jurul Palatului Regal în epoca arabă.Are decorația cea mai veche din Alhambra.A fost numit Partal(portico)datorită celor cinci arcade care se reflectă în bazinul rectangular din fața lor.
După portic, se desfășoară încăperea principală în interiorul Turnului Doamnelor(Torre de las Damas).Este decorat la fel ca și celelate palate:un mozaic multicolor din plăcuțe ceramice(ce ocupă aproximativ o treime din înălțimea pereților,începând de la sol ,”zocalo”),panouri cu decorațiuni din ipsos(yeserias)la origine policromate,până la friza (arrocabe) cu armături din lemn.

Oratorio del Partal



Lângă portic se află un mic edificiu,un oratoriu,care a fost atribuit epocii lui Yusuf I. Oratoriul cu Mihrabul său,orientat bineînțeles către Mecca,este intergrat în peisaj.

Casitas del Partal.(Căsuțele de lângă Partal)

Sub acest nume sunt cunoscute patru case independente,construite în secolul al XIV-lea,în continuarea porticului palatului și situate pe zid...Nu au curți interioare.In interiorul lor se mai păstrează fragmente de decorație veche din epoca nasaridă(nazari).
Acest palat a fost incorporat în complexul Alhambra acum un secol. La 12 martie 1891,proprietarul său,Arthur von Gwiner a cedat titlul de proprietate statului spaniol.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu