duminică, 13 noiembrie 2011

Orientul în Occident: Alhambra (IV)

Palatul Leilor
Sala celor două surori(Sala de Dos Hermanas)

Arcul de la intrare

Este un spațiu rezidențial situat în partea opusă Sălii Abencerajilor.
Se intra în acel timp printr-o frumoasă ușă de lemn cu intarsii care se păstrează în muzeul Alhambra.
Numele nu provine de la o legendă ci de la două lespezi de marmură,gemene,(aceeași dimensiune,greutate și culoare)dispuse în fața unei mici fântâni arteziene.
Pe pavimentul din marmură al sălii există o mică arteziană a cărei apă se îndreaptă ,printr-o rigolă,catre fântâna din Curtea Leilor.
Cupola sălii este o capodoperă.Stalactitele cu care este decorată se dispun pornind de la steaua centrală și se dezvoltă pe baza cunoscutei teoreme a lui Pitagora...
Acestă sală a fost la început destinată sultanului,ca sală de aparat.A fost construită de Mohamed al V-lea,în timpul primei sale domnii. mult mai târziu a devenit centrul residențial al sultanei și al familiei sale și se stie că mama sultanului Boabdil a locuit aici cu fiii săi după ce a fost repudiată de soțul său Muley Hacen.
Are o verandă(mirador),orientată spre oraș,comunicare cu baia si cu grădinile palatului Partal.Ferestrele dau spre Curtea Leilor.

Cupola

Decor din plăci de ceramică

***
Sala regilor(Sala de los reyes)

   Sala Regilor este un mare spațiu aulic și emblematic din Palatul Leilor.Loc de odihnă și divertisment,organizat,în jurul unui spațios vestibul de peste 30 de metri lungime,scena celor mai variate recepții și festivități.
   Se numește astfel după pictura care ocupă bolta încăperii centrale reprezentând pe primii 10 monarhi ai Granadei,de la întemeierea regatului.Unul dintre ei,care are o barbă roșcată,ar putea fi Mohamed ben Nazar,poreclit Al Hamar el Rojo,întemeietorul dinastiei Nazari.Pictura bolților alăturate reprezintă scene cavalerești.Intrarea se face prin cele trei porticuri cu arcuri decorate cu stalactite.
   Ornamentația pereților este extrem de delicată și se compune din inscripții,și plăcuțe decorative din ceramică,conservate parțial.
Porticurile
 
Bolta incăperii centrale


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu