joi, 6 august 2015

Istanbul- Palatul Dolmabahçe ( I )

Palatul Dolmabahçe, vedere dinspre Bosfor


Palatul Dolmabahçe (Dolmabahçe Sarayı), situat la Istanbul, pe țărmul europen al Bosforului a fost reședință imperială între 1853-1922, cu o  întreupere  de 20 de ani (1889-1909) când s-a folosit Palatul Yildiz. Astăzi acest centrul administrativ al Imperiului Otoman a devenit muzeu.
Numele său, format din ”dolma”(plin) și ” bahçe” (grădină), înseamnă ”grădină plină”(umplută)...Numele face referire la lucrările de amenajare ale sitului, care era la origine un mic golf al Bosforului.care a fost umplut pentru a fi transformat în grădini imperiale foarte apreciate de sultanii otomani.
***
Porțile imperiale

Dolmabahçe, Poarta de intrare sau Poarta trezoreriei (Hazine- i Hassa Kapisi)


 Poarta Imperială,  

Cele două porți monumentale reprezintă o particularitate a Palatului Dolmabahçe, ele simbolizează măreția Imperiului și sunt intrările principale.
Fiecare poartă are de o parte și de alta coloane unite printr-un arc cenral inconjurat de arcuri mai mici,in scrise într-un grațios oval. Turnurile  de pe fiecare latură accentuează acest oval. Impresionează ornamentația abundentă formată din colonade, rozase, cochilii, frunze, ramuri și coliere de perle.
Niciuna dintre porți nu duce direct la intrarea în palat ci ne invită să accedem mai întâi în grădini.
 ***
 Mai multe palate de vară au fost construite în acest loc în secolele XVIII și XIX. Dolmabahçe a fost construit între 1842-1853, în timpul lui Abdülmecit I. 
 Este opera arhitectului armean  Garabet Amira Balyan  și a fiului său Nigoğayos (1826-1858)

   
  Garabet Amira Balyan (1800–1866)

Palatul a costat 5 milioane de lire-aur otomane, adică echivalentul a 30 de tone de aur, dintre care 14 au fost folosite, sub formă de foiță, la poleirea tavanelor.
La terminarea lucrărilor sultanii au venit să locuiască aici, părăsind palatul Topkapî care nu avea confortul modern al noului palat.
Șase sultani au locuit aici începând din 1856 până la abolirea califatului în 1924. O lege, intrată în vigoare la 3 martie 1924, transferă proprietatea palatului în patrimoniul național al noii Republici.
Mustafa Kemal Atatürk, liderul și fondatorul acestei republici moderne a folosit palatul ca reședință de vară. Aici a și murit la 10 noiembrie 1938.

 ***
Grădinile
Există 10 grădini, (6 orientate spre uscat și 4 spre mare) agrementate de fântâni arteziene, bazine, spații cu flori de toate felurile, statui de animale.


Parcul interior( după Poarta de Intrare)





Fântâna cu lebede în parc

 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu