duminică, 29 martie 2015

Sultanatul femeilor ( I )

Sultanatul femeilor (în limba turcă otomană Kadînlar saltanatı) este o perioadă din istoria Imperiului Otoman care cuprinde ultimele decenii ale secolului al XVI-lea și prima jumătate a secolului al XVII-lea perioadă în care femeile, în special mamele sultanilor, Valide Sultan, au exercitat o influență importantă asupra politicii Imperiului Otoman. Termenul a fost folosit pentru prima oară de istoricul turc Ahmed Refik (1881-1937) pentru a caracteriza o perioadă de stagnare și decadență a Imperiului Otoman.

 Prima femeie din harem care a deținut o putere importantă în imperiu a fost Hürrem Sultan (c. 1510-1558), cea care a devenit soția legitimă a sultanului Soliman Magnificul.


In 1541, un incendiu a distrus vechiul palat şi tot haremul a fost mutat din palatul vechi la Topkapî, unde ea era permanent aproape de sultan și de locul de guvernare (Divan). Istoria spune că mutarea s-a făcut la cererea Roxelanei; şi astfel începe ”Sultanatul femeilor”.
Hürrem a fost consilierul de încredere al lui Soliman şi se pare că a avut o mare influenţă și în politica externă.

Interior la Topkapî: camera lui Hürrem

 
Hŭrrem avea o suită de peste 100 de persoane, (90 fiind numai servitoarele şi sclavele ei), deţinea o gardă de eunuci, croitor și furnizor de textile.
Ea a asigurat tronul imperiului pentru fiul său Selim. Și-a înlăturat cu dibăcie oponenții, mai întâi pe vizirul Ibrahim Pașa în 1536), apoi pe vizirul Kara Ahmed Pașa în 1555. A determinat asasinarea prințului Mustafa primul moștenitor la tron. A murit prea devreme și nu a fost Valide Sultan.
Este foarte greu de a separa astăzi  invenţiile și calomniile de adevărul istoric.
    
Hürrem incredibila sultană,  a inspirat o serie numeroasă de portrete, o simfonie de Josef Haydn, o operă de  Denys Sichynsky, un balet, piese de teatru, romane  în ucraineană, franceză, germană și chiar în română (un roman de Vintilă Corbul).

Dintre copiii săi cel mai mult i-a seamănat și la chip și la caracter fiica sa Mihrimah.

Mihrimah - portret de TIZIAN

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu