vineri, 18 mai 2012

Darurile Orientului (III)

3.Uleiul de argan

 Uleiul de argan, cunsocut și sub numele de aurul verde de Maroc, este unic în lume datorita caracteristicilor sale nutritive și cosmetice. Uleiul de argan este considerat un ulei scump, datorita faptului că este cel mai rar ulei din lume. Este extras din fructele arborelui numit ”arganier”(arbore de argan).Se întâlnește mai ales în sud-estul Marocului și este o specie ce a supravietuit unei epoci în care această parte a lumii era mult mai umedă. Arborele de argan acoperă aproximativ 800 000 de hectare în partea atlantică a continentului african.

 Este un arbore spinos, cu un trunchi deseori curbat, deformat, cu frunzele de un verde clar, fructe numeroase ce seamănă cu măslinele. Ele conțin un sâmbure dur, de un maro deschis.
Aceste regiuni din Maroc sunt populate de berberi,descendenții Almohavizilor,care au fost ,în Evul Mediu stăpânii unui imens imperiu incluzând Maghrebul și toată Spania musulmană.Pentru acești berberi,arganul este arborele ”binecuvântat de zei”, căci uleiul de argan este pentru ei un veritabil ”aur verde”.este un veritabil elixir al frumuseții.(De altfel cuvântul ”elixir”vine din cuvântul arab”al-iksir” care înseamnă ”leac,remediu”) .


Din antichitate femeile își masau corpul și părul cu ulei de argan și înainte de aceasta, dădeau o lingură de ulei pur nou-născuților,  ca o modalitate de a le ura viață lungă. Din timpuri străvechi, berberii din Maroc utilizau acest ulei mistic pentru tratarea și prevenirea unor boli.
Pentru uz cosmetic, uleiul de argan are efect de regenerare și anti-rid și este benefic pentru pielea uscată, pentru acnee, psoriazis, eczeme, riduri. Bogat în acizi grași și vitamina E, antioxidanti, polifenoli, squalene, Omega 9 si Omega 6, uleiul de argan este și acum în Maroc principalul produs utilizat pentru îngrijirea pielii, a părului și a unghiilor.
Aplicat în stare naturală pe piele (fără a fi introdus în anumite produse ca loțiuni, creme, măști etc), uleiul de argan ajută celulele pielii să lupte împotriva uscării acesteia și implicit a îmbătrânirii. De asemenea, deține capacitatea de a regenera pielea afectată de acnee severă,varicelă sau arsuri. Este foarte bogat în vitamina E și în steroli care îi conferă excelente proprietăți antioxidante . Este eficient  în reducerea ridurilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu