sâmbătă, 7 ianuarie 2017

Caftane otomane din muzee

 Pictură realizată de Ismail Acar a unui caftan dăruit de venețieni lui Suleyman Magnificul


Caftanele purtate de sultanii otomani constituie una dintre colecțiile pricipale ale Muzeului Topkapî. Unele dintre ele, extrem de prețioase, erau oferite ca recompensă pentru serviciile aduse sultanilor de către cei mai înalți demnitari sau generali victorioși cu ocazia unor ceremonii sau festivaluri religioase.
Caftanele otomane sunt cel mai adesea brodate pe parte din față și pe mâneci.
O codificație strictă, prin anumite aspecte asemănătoare cu heraldica, exista  în broderii, motive, panglici, culori, care corespundeau rangului posesorului.

caftan otoman vechi , brodat ( din lână și mătase)
caftan și încălțări
   

In sec.14 motivele sunt mari și culorile sobre dar cu timpul aceste caracteristici devin, respectiv, mai fine și mai strălucitoare.
Arta caftanului otoman culminează la mijlocul sec.17 cu țesături tip ”Selimiye ” și model cu benzi verticale și minuțioase broderii.
Teșăturile erau realizate la Istanbul și Bursa sau importate din Veneția, Genova, Persia, India sau China. Fiecare țesătură avea, în funcție de combinația fibrelor, proprietăți și denumiri diferite: velur, tafta sau bürümcük, aba, canfes, gatma, gezi, diba, kutnu, kemha, seraser, serenk, zerbaft și multe altele. Anumite culori erau utilizate mai mult decât altele : albastru de China, roșu de Turcia,  violet, ” pişmis aya”, gutuie coaptă sau galben șofran.

Caftan de padișah

Caftan de damă-sec 18                       Caftan de ceremonie -sec. 16



Caftan din Muzeul Topkapî-sec.15-16 
Caftan de damă



Caftan de ceremonie -sec.15-16  

Caftane imperiale

Caftanul imperial al sultanului Osman al II-lea

Costum -official ottoman-  sec.19

Un comentariu: