duminică, 12 aprilie 2015

Sultanatul femeilor ( III )


Sultanatul femeilor (Kadınlar Saltanatı) a fost o perioadă de 130 de ani, din secolele 16 şi 17, în care femeile din haremul imperial au exercitat o influenţă politică extraordinară, atât direct asupra sultanilor soţi cât şi prin sultanii minori, care se aflau sub regenţa mamelor ( Sultan Valide).
A treia  sultană influentă din epoca sultanatului femeior a fost Sultan Valide Kösem (cca 1589/1590 - 3 septembrie 1651).

Kösem Sultan - gravură, 1707


Kösem Sultan a fost favorita sultanului Ahmed I (1603-1617) şi mama a doi sultani, Murad al IV-lea (1623-1640) şi Ibrahim I (1640-1648). In calitate de regentă pentru un timp şi de mamă de sultan timp de 25 de ani, ea s-a afirmat drept una din figurile de prim plan pe timpul Sultanatului femeilor şi a devenit una dintre femeile cele mai puternice din istoria Imperiului Otoman.

Murad al IV-lea                                   Ibrahim I
Kösem era de origine greacă, fiica unui preot din insula Tinos. După moartea lui Amed I (1617) a fost repatriată, dar a revenit în calitate de Valide Sultan la urcarea pe tron a fiului său Murad al IV-lea (1623). Deoarece fiul său avea doar 11 ani, a guvernat în calitate de regentă. A fost una din rarele femei care a guvernat imperiul otoman, oficial și singură. In 1640 tronul i-a revenit celui de al doilea fiu al său, Ibrahim, dar acesta s-a dovedit incapabil de a conduce iar Kösem a continuat să dețină titlul de valide sultan. 
Când Ibrahim I a fost înlăturat, în 1648, Kösem l-a propus l-a domnie pe nepotul său Mehmet, care era în vârstă de 7 ani și s-a proclamat regentă pentru a doua oară, guvernând între anii 1648-1651. 
Nora sa, Turhan Hatice, a plănuit asasinarea soacrei când a aflat că aceasta voia să-l înlocuiască pe Mehmet cu un alt nepot a cărui mamă era mai ușor de manipulat.  Kösem a fost strangulată cu o perdea de către șeful eunucilor Tall Süleyman.
  
Turhan Hatice Valide Sultan
  
După moartea rivalei, Turhan devenit o veritabilă regentă şi Sultan Valide. In calitate de regentă a dobândit o mare putere. Regenţa sultanei Turhan a fost marcată de două probleme ale statului: - războiul cu veneţienii pentru insula Creta şi criza financiară provocată de cheltuielile războiului.
Situaţia a impus ca, în 1656, să fie ales un nou mare vizir, Köprülü Mehmed Pasa. 

Starea de sănătate a determinat-o pe Turhan să transfere toată responsabilitatea acestui nou mare vizir.
Pierzând influența în conducerea imperiului, Turhan și-a concentrat energia în construcții impozante.
Realizarea sa cea mai impresionantă a fost Moscheea Yeni,  prima moschee imperială construită de o femeie. Complexul  include o moschee, școală, fântâni publice,  piață, precum și mausoleu. A construit, de asemenea, o moschee pentru a islamiza un spațiu important din Istanbul locuit de evrei și două cetăți pentru a apăra strâmtoarea Dardanele

*** 
Influența femeilor din harem asupra politicii și numirilor în funcții a încetat în 1656 odată cu venirea la putere a marelui vizir Köprülü Mehmed Pasa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu