luni, 23 februarie 2015

Sultanele Imperiului Otoman ( I )

Scenă de harem


În sec. XVI - XVII femeile și bărbații din familia imperială foloseau în mod egal titlul de sultan.
Cea mai importantă sultană din harem era mama sultanului (Valide  Sultan ).
Favoritele oficiale, în număr de patru, admise de Coran se numeau cadâne și erau considerate soții oficiale, dar nu erau căsătorite cu sultanul. Dacă năsteau băieți  ele deveneau haseki sultan, adică mamele prinților de coroană, viitorii moștenitori ai tronului. In această calitate ele se bucurau de privilegii deosebite. Aveau apartamente mai elegante, haine și bijuterii și îl puteau însoți pe sultan în călătorii sale.
De exemplu, pe perioada sultanatului lui Selim al-II-lea, bas kadin Nurbanu avea un anturaj de 150 de femei care o slujeau.
In cazul în care Sultanul murea, Valide Sultana era dusă înapoi la Palatul Vechi, unde urma să îşi petreacă restul vieţii în lux, dar fără puterea de la Palatul Topkapi. Nici măcar favoritele Sultanului nu o puteau vedea fără să ceară audienţă înainte.  Mamele sultanilor erau foarte temute, în special pentru influenţa pe care o aveau asupra fiilor, în special când aceştia erau tineri, fiindcă deseori ele erau cele care conduceau imperiul.

 Ayse Hafsa Sultan ( Mama sultanului Suleyman I într-un portret)


Ayse Hafsa Sultan  a fost prima Valide sultan ( sultana-mamă) și o figură marcantă a Imperiului Otoman.
A locuit în Manisa împreună cu fiul său (1513-1520). După ce acesta a urcat pe tron, ea a devenit cea mai influentă femeie din haremul sultanului din Istanbul.
Din porunca ei în Manisa au fost construite mai multe moschee, școli, spitale pentru săraci. În cinstea ei din timpuri și până astăzi în Manisa este marcat un festival (Mesir festival) dedicat bolnavilor.
A fost Valide sultan din 1520 până la moartea sa, în 1534. Primul său copil a fost Suleyman, apoi au urmat patru fiice, apoi alți trei băieți care au murit de ciumă în copilărie..
Titlul de Valide sultan a fost deținut după ea de încă 23 de mame de sultani din 36.
Marea majoritate a mamelor de sultani proveneau din rândul sclavelor. Mama sultanului Suleyman, însă avea origini nobile.

 În serialul ”Suleyman Magnificul”(Muhteşem Yüzyıl),a fost  interpretată de actrița Nebahat Çehre.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu