duminică, 17 aprilie 2016

Tezaurul Imperiului Otoman ( I )


Colecția de smaralde(cea mai mare din lume)-Palatul Topkapî

Muzeul tezaurului imperial se află în incinta Palatului Topkapî .
Clădirea tezaurului imperial cuprinde patru încăperi în care sunt expuse colectii de bijuterii, de haine, de vase, de ceasuri, medalii și decorații, unele făurite de mesteșugari autohtoni, altele dăruite sultanilor de diferiți vizitatori sau ambasadori veniți la Inalta Poartă din diferite pricini.
In fiecare cameră exista un tron imperial, fiecare dintr-o epocă diferită.
***
In prima cameră se pot admira costume de ceremonie, arme, seturi de cești de cafea precum și alte obiecte incrustate cu aur și pietre prețioase.

Caftan otoman
Turban imperial cu broșă 

 Broșă de turban

 Broșă de turban -sec.XVIII-
***
Cea de-a doua cameră este cunoscută sub numele de Camera de Smarald. Aceasta cuprinde vitrine cu pandantive decorate cu smaralde si alte pietre pretioase; smaralde netăiate, unele cântărind cateva kilograme și faimosul pumnal Topkapi (simbolul muzeului), împodobit cu trei smaralde mari.
A fost conceput în anul 1747, la ordinul sultanului Mahmud I, ca dar pentru Nader Shah al Persiei. Șahul a fost asasinat înainte ca pumnalul să părăsească Imperiul Otoman și a rămas în tezaur.
Filmul „Topkapi” cu Peter Ustinov a făcut acest obiect faimos în intreaga lume, desi tezaurul conține piese mult mai valoroase. 

Pumnalul Topkapi

Pendativul cu smaraldul gigant
***
A treia camera contine obiecte emailate, medalii si decoratii de stat primite de sultani de la monarhii străini,  două candelabre din aur ( cântarind fiecare 48 kilograme), cel mai faimos tron al palatului, tronul de aur, folosit de sultani în timpul încoronărilor și sărbătorilor religioase.
Diamantul de 86 de karate (diamantul Pigot), al patrulea ca mărime din lume poate fi adimrat tot aici.

Tronul de aur

Diamantul Pigot ( Kaşıkçı Elması),
Acest diamant  este mândria palatului Topkapî, piesa de cea mai mare valoare din tezaur.  De un alb incredibil, aparține categoriei diamantelor farte pure. Nu se știe cu certitudine cum a intrat diamantul în posesia Imperiului Otoman. Legendele despre originea și posesorii săi sunt numeroase și controversate. Montată în argint, piatra în formă de pară este înconjurată de două rânduri de briliante care ”îl fac să fie asemeni lunii pline care luminează un cer plin de plistele”( ? ).
A fascinat de-a lungul timpului privirile tuturor favoritelor imperiale și ale sultanelor-validé
***
A patra cameră atrage vizitatorii printr-un tron magnific de origine persană și prin obiecte încrustate cu pietre pretioase de diferite dimensiuni.

Tronul dăruit de Nadir -Sah (Persia)sultanului Mahmud

Tronul de campanie al lui Suleiman I
Vase ormamentate

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu