Numită ”baie maură” (în Spania musulmană din Al- Andalus)) sau ”baie turcească” în alte țări occidentale, hammam-ul este o baie de abur cald care își are originea în băile( termele) romane.
Cuvântul ”hammam” desemnează atât ritualul îmbăierii cât și clădirea sau spațiul destinat acestui ritual. Arhitectura clădirilor destinate băilor variază în funcție de aria geografică și epocă.
Hammam în cetatea Alep
Bey Hamam-Thessalonic- Grecia
In forma sa actuală hammam-ul s-a dezvoltat în Imperiul Otoman, din ținutul Maghrebului până în Orientul Mijlociu. Ritualul îmbăierii a fost adaptat preceptelor religiei musulmane care preconizează o igienă meticuloasă și purificări regulate în special înainte de rugăciunile rituale.
***
Palatul Dolmabasce are 6 băi și 68 de cabinete de toaletă.
Băile Haremului sunt compuse dintr-un salon, o cabină de toaletă şi o sală de baie. Sunt dispuse în spatele Sălii Galbene, pe partea opusă Bosforului şi sunt acoperite cu plăci de marmură şi de faianţă.
In salon există un şemineu cu o faianţă foarte interesantă.
Băile din Marmură ale Sultanului sunt compuse din trei părţi: o sală de relaxare, o cabină de toaletă şi o sală de baie. Pereţii ultimelor încăperi sunt acoperiţi cu plăci de alabastru special adus din Egipt. Cada de baie şi chiuveta (lavabo) au fost sculptate special din blocuri de alabastru.
Cada și lavabo-ul
Plafonul
Detalii ornamentale
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu