Turnul(sala ) medicului principal )- (Başlala Kulesi)-

Turnul(sala ) medicului principal ) precum și farmacia curții (Hekimbaşı Odası ve ilk eczane) datează din sec.al XV-lea, din timpul domniei lui Mehmet al II-lea. Este cea mai veche clădire din Curtea a IV-a. Medicul avea camera sa la etaj iar parterul era ocupat de farmacie. Medicul se ocupa de sănătatea sultanului și a familiei sale și îl însoțea pe sultan în campaniile militare.
Postul de medic-șef era ocupat de evrei. Mai târziu au fost acceptați și musulmani și europeni.
Turnul are și el istoria sa. La începuturi avea cel puțin două etaje în plus. După ce sultanii s-au mutat clădirea a devenit Conservator de muzică., apoi spațiu pentru arme. Restaurat în 1911, el a devenit un mic muzeu care adăpostește colecția de obiecte medicale...
Biblioteca Enderûn( Enderûn Kütüphanesi) sau Bilblioteca lui Ahmed al III-lea
Cărțile erau păstrate în niște nișe făcute în pereți. Un alcov situat în partea opusă intrării era locul de lectură privat al sultanului.
Moscheea Terasei (Sofa Camii)
Moscheea Agalelor
*Agha ou aga (în turca modernă Ağa, în turca veche agha = șef,stăpân,senior(nobil)
Aga = ofițer superior sau comandant turc
In Imperiul Otoman comandanții diferitelor corpuri militare erau numiți aga.
** În română : singular aga - plural agale
.jpg)
Sultanul, ofițerii și pajii veneau să se roage aici.
Moscheea este plasată în diagonală față de linia curții pentru ca minaretul său să fie orientat, conform tradiției islamice, spre Mecca.
În 1928 numeroase cărți și manuscrise au fost mutate din biblioteca Enderûn și din alte clădiri anexe, în această moschee, devenită Palatul Bibliotecii (Sarayı Kütüphanesi). Se află aici peste13.500 de cărți și manuscrise în limbile turcă, arabă, persană și greacă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu