Eugène Delacroix (1798-1863) a făcut o călătorie de șase luni în nordul Africii,( în Maroc și Algeria),printre înșoțitorii contelui Edgar de Mornay, conducătorul delegației trimisă de regele Franței în Maroc pentru a-l menține sun control pe sultanul Mulay Abd-ar Rahman.
Delacroix descoperă aici uimitoarea lumină a peisajelor, a oamenilor, senzualitatea și misterul. Această nouă realitate se va reflecta în întreaga operă creată după această experiență a Orientului.
Mulay Abd-ar Rahman ,sultanul Marocului
ieșind din palatul său, insoțit de garda sa.(1845)
Această călătorie în Maroc produce o transformare de netăgăduit.Pictorul este convins că în Africa de Nord se pot cunoaște și studia civilizațiile antice și stabilește comparații cu Grecia și Roma clasică.
Se cunosc foarte bine detaliile acestei călătorii grație Jurnalului său, al scrisorilor adresate prietenilor și al albumului de crochiuri (care se găsește la Muzeul Luvru). Aceste documente fac posibilă o cronică de călătorie aproape zilnică a artistului care se plimbă prin oraș sau la țară participând la festivităi sau alte activități în orașele Tanger, Fez, Mequinez, Oran și Alger.
Arab șezând-studiu
Femeie din Alger-desen
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu