marți, 25 octombrie 2011

Orientul în Occident:Spania maură(IV) - SEVILLA


Motto: 
”Quien no ha visto Sevilla, no ha visto maravilla”
Cine nu a văzut Sevilla, nu a văzut o minune ”- (proverb spaniol)
  
Situată în sud-vestul Peninsulei Iberice, conectată la o importantă rețea de comunicație, Sevilla este inima Andaluziei, unul dintre cele mai mari orașe ale Spaniei și ale Europei.
Are un bogat trecut istoric. Intemeiată de tartesieni, locuită de fenicieni și greci, apoi de romani, invadată de de vandali, suevi și vizigoți, a fost cucerită de mauri imediat după pătrunderea lor în Spania în 711.
Sub dominația arabă orașul își regăsește repede prosperitatea. Se întemeiază, în 756, primul emirat omeyad la Cordoba .Integrarea orașului în acest emirat generează numerose revolte. Mai târziu,în 912, urcă pe tron Abd al-Rahman al III-lea, care se proclamă calif în 929. Fermitatea califului pune capăt revoltelor contra puterii centrale. După prăbușirea califatului,în 1031, Sevilla devine regat de ”taifa”, unul dintre cele mai puternice.
Primele pietre de temelie a ceea ce va deveni actualul Alcazar sunt puse în secolul al X-lea. Sub dinastia Abasizilor orașul cunoaște epoca sa de apogeu cultural.
El Alcazar de Sevilla este palatul regal în funcțiune cel mai vechi din Europa. A fost reședința califilor începând din 720.
După Reconquista, în 1248, a fost locuința regală a regelui Fernando al III-lea de Castilia. Se păstrează încă obiceiul de a oferi găzduire diferiților monarhi...



Incăperile cele mai frumoase din incintă sunt Curtea domnițelor (El Patio de las Doncellas), în stil mudejar andaluz, Sala Regilor(sala de los Reyes), Salonul Ambasadorillor(El Salon de los Embajadores) care are o cupolă impodobită cu complicate arabescuri aurite.

Patio de las Doncellas.
                                               
Salonul Ambasadorilor-Porticuri interioare


Mozaic din azulejos la Sevilla

Ornament ”ataurique” specific pentru arta islamică ; este un ornament în tencuială cu motive vegetale (frunze și flori). Derivă dela cuvântul arab ”frunziș”.
                                                     
Alcazar Real (decor interior)
Cupola

Cupola -detaliu ornament centru

In prezent se mai păstrează din vechiul palat islamic Curtea cu Stucaturi (din ipsos)-El Patio de Yeso.
El Patio de Yeso

Gădinile palatului reunesc elemente arabe, renascentiste și moderne și dispun de terase cu o vegetație bogată, cu fântâni și pavilioane, cu portocali și palmieri. Primul palat islamic a fost construit în aceeași epocă cu Palatul Alhambra din Granada.
 Culantrillo-Fuente : Los Alcazares Reales de Sevilla

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu