vineri, 31 mai 2013

Turcia sau Orientul (foarte) Apropiat

 Turcia este o țară întinsă pe două continente. 97% din suprafața țării se află în Asia (Anatolia) și 3%  în Europa.Datorită poziției sale geografice,Turcia a fost o răscruce istorică a mai multor mari civilizații.
În secolul al 16-lea Imperiul otoman a ajuns la maxima sa întindere.

După primul război  mondial, puterile aliate au vrut să împartă teritoriile imperiului prin Tratatul de la Sevres (1919). Mișcarea naționalistă constituită sub conducerea pașei Mustafa Kemal s-a transformat în războiul turc pentru independență (Kurtuluș Savași ).

La 18 septembrie 1822 armatele de ocupație ale Antantei au fost înfrânte și țara eliberată. La 1 noiembrie 1922, odată cu abdicarea sultanului, se încheie o perioadă de 631 de ani de istorie otomană.
In 1923, prin Tratatul de la Lausanne se recunoaște suveranitatea Repubicii Turcia, iar Mustafa Kemal a fost supranumit Atatürk (Părintele Turciei).
Reformele sale economice, politice, juridice și religioase care au modernizat Turcia.
Capitala Turciei este orașul Ankara dar capitala istorică, Istambul rămâne centrul financiar, economic și cultural al țării.

 O Turcie transformată cu succes într-un stat național modern, a permis creșterea libertății de expresie artistică, în ciuda unor perioade de cenzură, mai mult politică. În timpul primilor ani ca republică, guvernul a investit multe resurse în artele frumoase ( muzee, teatre, sculptură și arhitectură).


 Pictură: BEKIR USTUN



Despre serialul „Suleyman Magnificul  ” ce să mai spunem??? Au spus alții (cei foarte avizați) destul...A se vedea pagina de facebook ”Enterntainment”cu aprecierile istoricilor...Dar serialul este pasionant...

Suleyman (cel din serial) și Suleyman (cel pictat de Tițian (Tiziano Vecellio)

vineri, 24 mai 2013

Femeile din lumea arabă


Femeile arabe sunt fericite doar în filme. Realitatea cotidiană este cu totul alta. În multe țări arabe ele sunt discriminate și supuse violenței. Nu au voie să șofeze sau să aibă o profesie. Excepțiile sunt puține...Sunt ucise pentru cea mai mică nesupunere (față de tată sau de soț). Se practică încă crima de onoare în Egipt, Iordania, Liban, Maroc, Pakistan, nordul Indiei, Siria, Turcia, Yemen și alte țări mediteraneene și din Golful Persic. S-au descoperit cazuri și în Franța, Germania, Marea Britanie, acolo unde sunt comunități de emigranți.
Există femei arabe care  s-au angajat în lupta împotriva discriminării și a violenței. Cotidianul francez ”La Tribune”(8 martie 2011)ne amintește că revolta care zguduie  lumea arabă a început cu gestul disperat al unui bărbat, tânărul tunisian Mohammed Bouazizi.
Există și opinia că femeile arabe sunt obișnuite să respecte cu strictețe tradițiile și duc o viață fericită in universul lor familial.
 Soțiile dictatorilor din lumea arabă sunt foarte diferite, dar în același timp ele sunt unite, într-o mai mică sau mare măsură, de ura pe care o inspiră - pentru garderobele lor impresionante, averile fabuloase și, mai ales, pentru aşa-zisul feminism pe care îl afișează pentru a distrage atenţia publică de la ororile regimurilor autoritare pe care soţii lor le conduc în Orientul Mijlociu.

Se pare că în Emiratele Arabe ar bate un vânt de liberate.

O poză din anii ”70 care îl înfățișează pe șeicul Zayed acordând un premiu unei tinere din Emirate.

.
 Prima emirateză-fotograf: Shaikah Al Suwaidy.

marți, 14 mai 2013

sâmbătă, 4 mai 2013

Frumoasele Orientului ( I )

În Orient femeia ocupă un rol important. Importanţa ca mamă şi soţie a fost arătată şi de profetul Mahomed care a spus: ”Cel mai bun dintre voi este cel mai bun faţă de soţia sa.”
Islamul este o religie a bunului simţ dar asta nu înseamnă că a recunoscut egalitatea femeii cu bărbatul. Se spune că Allah nu i-a făcut pe bărbat şi pe femeie identici, deci ar fi împotriva naturii să existe o egalitate totală între bărbat şi femeie. Aceasta ar distruge echilibrul social.
Textul scris de profetul Mohamed sub inspirația divină nu nedreptățește femeile, ci chiar le acordă, încă de acum 1400 de ani, dreptul de a deține proprietate și de a divorța.

Nimeni nu-i poate opune o decizie peste voinţa ei. Ea are dreptul de a-și alege soțul  și de a cere separarea (Khula) de soţul ei dacă mariajul lor devine imposibil de suportat
Pentru lumea araba, vălul are o semnificație aparte, religioasă. Acesta întruchipează o femeie credincioasă și modestă care nu iese din casă fără să-și acopere capul cu un element vestimentar special. Voalurile variază în funcție de preferințe, de credință dar și de regulile impuse de fiecare stat islamic. Există mai multe tipuri  de voal.(hijab-ul, al-mira, niqab-ul, khimar-ul, burka).
 În unele țări musulmane vălul nu acoperă chipul.

Cărțile Hadith și Sunna, scrise ulterior de oameni, sunt adesea în opoziție cu învățăturile Coranului și prescriu purtarea obligatorie a vălului (Hijab) și încurajează tratarea injustă a femeilor, mai ales a soțiilor și pedepsirea lor frecventă. Violența împotriva femeilor islamice este un indiciu că ceva nu este în regulă în țările musulmane.