vineri, 24 august 2012

Călători prin Andalucía

 (ORIENT ÎN OCCIDENT)
MOTTO :
Quien no ha visto Sevilla no ha visto maravilla !
(Cine nu a văzut Sevilla nu a văzut ( o ) minune! )
Quien no ha visto Granada no ha visto nada !
(Cine nu a văzut Granada nu a văzut nimic! )

Theophile Gautier(1811-1872)

La 5 mai 1840 Th.Gautier pleacă în Spania pe care o descoperise mai întâi în ”Contes d`Espagne et d`Italie(”Povestiri din Spania și Italia”) de Alfred de Musset și în volumul ”Orientales”de Victor Hugo.Impresiile periplului său spaniol sunt relatate în ”Voyage en Espagne”(Călătorie în Spania), publicată în 1843 și într-un grup de poezii ”Espana”,integrat în volumul ”Poezii completes”,apărut în 1845Cartea este dedicată ”lui Eugene Piot,prietenul și tovarășul meu de călătorie” (10 februarie 1843).
A descris ca nimeni altul Granada și Alhambra. Impresiile sale sunt viguroase, documentarea este exactă și minuțioasă descrierile sunt impecabile,marcate de prospețimea privirii,de uimirea în fața a ceea ce vede și de grija exagerată pentru justețea cuvântului.

Charles Davillier și Gustave Dore
”Viaje por  Andalucía”(Călătorie prin Andaluzia)

Charles Davillier , baron și cavalerist în armata lui Napoleon al III-lea și gravorul Gustave Doré au făcut o călătorie în Spania în vara anului 1862 , spre sfârșitul domniei reginei Isabel a II-a . Printre locurile care i-au fermecat pe acești doi călători romantici au fost Sevilla și Granada , manifestând un real interes de a trăi în orașul Granada , străbătându-i străzile și încercând să se identifice cu obiceiurile oamenilor , cu modul lor de viață cotidian.

Gustave Doré a ilustrat această relatare a ”Călătoriei prin Andalucía” cu minunate gravuri. Iată câteva dintre ele:
                                    Giralda de Sevilla
                                     Hoț de azulejos (Alhambra)
                             












                                                 Poarta Turnului Infantelor (Alhambra)
Surse diverse.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu